• Home
  • Blog
  • Het periodiek verrekenbeding

Blog

Het periodiek verrekenbeding

Ik ben de tel al lang kwijt. Zo vaak heb ik de ‘anekdote’ van mijn discussie met de notaris over het periodieke verrekenbeding al verteld.

Mr. Chantal Lemmens
13 november 2020

En ik zie ons nog zitten. Mijn echtgenoot en ik. In het kantoor van de plaatselijke notaris. Ik in discussie met de notaris. Mijn man geconcentreerd om het te kunnen volgen (de eerste paar minuten) en daarna om zich heen kijkend (het wordt toch wel geregeld).

En het is geregeld. Al heeft het me wel een half uur gekost om de notaris ervan te overtuigen dat ik toch ECHT geen periodiek verrekenbeding in mijn (oeps: onze) huwelijkse voorwaarden wil. Want, ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik niet elk jaar ga uitrekenen wat mijn man en ik van ons inkomen overhouden na betaling van alle kosten van de huishouding. En welk bedrag dus tussen ons verrekend moet worden.

En ik ben lang niet de enige die dit niet doet.

Het merendeel van de echtparen met een periodiek verrekenbeding vergeten hier uitvoering aan te geven. Dit tot grote verbazing van mijn notaris toentertijd, want ‘als hij het in de huwelijkse voorwaarden zet, dan doen mensen dat toch ook’.

Ja, niet dus. En dat kan, aan het einde van het huwelijk, vervelende consequenties hebben.

Dus op het moment dat ik een cliënt aan tafel heb zitten met huwelijkse voorwaarden, blader ik deze tijdens het vertellen van deze anekdote door op zoek naar dit periodieke verrekenbeding. En ja hoor, zeker in oudere huwelijkse voorwaarden, staat deze er in bijna alle gevallen in. En ook in bijna alle gevallen kijkt mijn cliënt me dan verbaasd aan. Er staat een WAT in?

Ja, een periodiek verrekenbeding dus.

Of in andere woorden, de verplichting om elk jaar uit te rekenen wat er van ieders inkomen is overgebleven nadat ieder zijn of haar aandeel in de kosten van de huishouding heeft voldaan. Gevolgd door de verplichting om de ander dan de helft van dit overgebleven inkomen te voldoen.

En dit gebeurt dus meestal niet. Met alle gevolgen van dien bij een onverhoopte echtscheiding.

Maar daar wilde mijn notaris, toen ik ging trouwen, niet aan. Gelukkig andere notarissen inmiddels wel en langzaam aan kom ik steeds meer huwelijkse voorwaarden tegen waar dit beding niet meer in staat. En dat maakt het afwikkelen van de echtscheiding vaak een stuk makkelijker.

Heb jij ook zo een periodiek verrekenbeding of wil je weten of je er één hebt, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk graag met je mee.

Deel op sociale media

Neem contact met ons op!

Bij Advocatenkantoor Lemmens sta jij altijd centraal. Dat betekent dat we samen met jou gaan kijken hoe we je het beste kunnen ondersteunen in jouw vraagstuk. Ben je benieuwd hoe we dat kunnen doen? Of heb je nog vragen over jouw situatie of onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op of kom een keer langs op ons kantoor: